Database Harold van der Heijden gepresenteerd

30-09-2010 05:15

Zaterdag vond in het Max Euwe Centrum in Amsterdam de presentatie van de vernieuwde database van Harold van der Heijden plaats. Die bevat 76.132 eindspelstudies en is de grootste en volgens kenners de beste ter wereld. De eerste exemplaren van de database werden door Van der Heijden aan Jan Timman en Yochanan Afek aangeboden.

Database Harold van der Heijden gepresenteerd

foto en veslag: Karel van Delft

Bij zijn presentatie ging Van der Heijden in op de geschiedenis van de eindspelstudie, die begint in het jaar 1851. Hij vertelde onder meer over hoe hij via talloze contacten over de wereld het materiaal voor de database heeft verzameld. Gesjeesde generaals die gingen componeren, het gratis zoekprogramma CQL, arme doch geniale Russische componisten, een reeks anekdotes passeerde de revue.

Van der Heijden verzamelt niet alleen studies, hij componeert ook zelf, hij is internationaal FIDE-arbiter, bestuurslid van eindspelstudievereniging ARVES  en hoofdredacteur van het blad EG.

Uitgebreide informatie over de nieuwe database staat op www.hhdbIV.nl. Via deze site is de database ook te bestellen (50 euro).

De eerste exemplaren van de eindspelstudiedatabase reikte dr. Harold van der Heijden uit aan Jan Timman en Yochanan Afek. Beiden lieten op de bijeenkomst enkele eigen studies zien.

Timman heeft inmiddels zo'n 200 studies gecomponeerd en diverse prijzen gewonnen.

Peter Doggers heeft een video gemaakt van de presentatie. Deze is binnenkort onder meer te zien via www.hhdbIV.nl en www.chessvibes.com.

Document acties
  • Verzenden
  • Afdrukken