Hoogeveen Wereldkampioen Schaken voor Stedenteams 2012

28-12-2012 18:00

Het wereldkampioenschap schaken voor stedenteams is geƫindigd in een groot succes voor het Nederlandse team van Hoogeveen. Anish Giri, Ivan Sokolov, Sergey Tiviakov en Jan Smeets zijn in Al Ain (VAE) wereldkampioen geworden nadat ze in een zinderende finale het sterke team van Baku (Azerbeidzjan) met 2,5-1,5 wisten te verslaan.

Op de topborden hielden beide finalisten elkaar in evenwicht. Anish Giri wist geen voordeel te bereiken in een Engelse Opening tegen Eltaj Safarli en moest in remise door eeuwig schaak berusten. Ivan Sokolov stond met zwart licht onder druk tegen Rauf Mamedov, maar kon met een pionoffer zijn spel bevrijden en remise afdwingen in een dubbel toreneindspel.

  

Op de beide andere borden lagen er kansen voor Hoogeveen. Op bord 4 wist Jan Smeets vanuit een Russische Verdediging een pion te veroveren. De Azerbeidjaanse grootmeester Durarbayli bleef echter op zijn post en kon met actief spel in het toreneindspel de remisehaven bereiken.

Hierna waren alle ogen op bord 3 gericht. Ook hier kon team Hoogeveen op een pluspion bogen. In zijn kenmerkende stijl had Sergey Tiviakov een licht positioneel voordeel om weten te zetten in kleine materiaalwinst en in het resterende technische eindspel kon alleen de Nederlander op winst spelen. Dat deed hij dan ook op bijzonder knappe en geduldige wijze. Tiviakov wist zijn Azerbeidjaanse tegenstander steeds weer voor nieuwe problemen te plaatsen ondanks de remise tendensen die de aanwezigheid van ongelijke lopers in het eindspel met zich meebrachten. Uiteindelijk bezweek Nidjat Mamedov op zet 89 toen verder materiaalverlies niet meer te voorkomen was.

 

Hoogeveen - Baku 2,5-1,5
Anish Giri - Eltaj Safarli 0,5-0,5
Ivan Sokolov - Rauf Mamedov 0,5-0,5
Sergey Tiviakov - Nidjat Mamedov 1-0
Jan Smeets - Visaf Durarbayli 0,5-0,5

De officiële website is: http://worldcitieschess.com

Document acties
  • Verzenden
  • Afdrukken