Wesley So stralend middelpunt bij OBS Het Galjoen Den Haag

31-01-2017 18:00

Op 31 januari bezocht de kersverse winnaar van het Tata Steel Chess Tournament, de Amerikaan Wesley So, OBS Het Galjoen in Den Haag. OBS Het Galjoen is namelijk een echte schaakschool. Elke maandag krijgen alle 130 kinderen in de groepen 4, 5 en 6 op deze school schaakles.

Wesley So stralend middelpunt bij OBS Het Galjoen Den Haag

Wesley So met twee kinderen van OBS Het Galjoen, Frank Thoma (links) en directrice Isolde van Liefland (rechts)

Wesley kreeg een heleboel vragen van de kinderen. Word je rijk van schaken? Bent u al getrouwd (terwijl zijn vriendin in de zaal aanwezig was)? Gaat u uw kinderen later schaken leren? Dit waren een paar van de lastige vragen die hij moest beantwoorden.

Hij vond het erg leuk en hielp vervolgens ook de twee jongens die een demonstratie wedstrijd schaakten op een groot schaakbord. Wesley hielp zwart aan een mooie mat op f2. Een van de leerlingen mocht na het bezoek mee met Wesley voor de simultaan in de Tweede kamer. Samim was de gelukkige.
Onder toeziend oog van de Haagse wethouder I. van Engelshoven van Jeugd en Onderwijs, Toernooidirecteur Jeroen van den Berg en de verslaggevers van het AD, schaakten ze vervolgens nog een paar schaakpotjes in het eigen schaaklokaal.
Zie voor een fotoserie van het bezoek aan OBS Het Galjoen:
Fotoserie van het bezoek van Wesley So

Groepsfoto Galjoen
Groepsfoto van kinderen van OBS Het Galjoen en Grootmeester Wesley So

OBS Het Galjoen behoort tot de scholen in Nederland waar schaken als apart schoolvak onder schooltijd wordt aangeboden. In Den Haag is begin 2015 (bij het Tata Steel Masters on Tour) een start gemaakt met een nieuw Schoolschaakplan voor Den Haag en directe omgeving onder leiding van initiator Frank Thoma. OBS Het Galjoen heeft zich kort daarna aangemeld voor dit project en heeft sindsdien een complete schaakdag op school. Inmiddels hebben al meer dan 800 scholieren van 12 verschillende scholen schaken geleerd via het schoolschaakplan Den Haag.

OBS Het Galjoen was door de gemeente Den Haag uitgekozen voor het bezoek van Internationaal Grootmeester Wesley So.
Het schoolschaakplan Den Haag en omgeving is een initiatief van de HSB en de KNSB.

Document acties
  • Verzenden
  • Afdrukken