Themadag 2019

Home Agenda Themadag 2019

Locatie: 
Leidsche Rijn College
Maartvlinder 1
3544 DA Utrecht

Goed bereikbaar met zowel OV als auto (gratis parkeren; wel beperkt).

Het programma is van 10.00 – 17.00 uur en ziet er als volgt uit:

10.00 uur Deuren open
10.30 uur Plenaire opening
11.00 uur Workshopronde 1
12.00 uur Lunch met mogelijkheid tot simultaan of snelschaak
13.30 uur Plenair programma met Paul Iske
14.30 uur Pauze
15.00 uur Workshopronde 2
16.15 uur Plenaire afsluiting
16.30 uur Borrel
17.00 uur Einde dag

Kortom mis het niet en meld je snel aan. Deelname kost € 25, een goede lunch is inbegrepen! Na aanmelding krijgt u van ons per mail een verzoek tot betaling. Deelname voor Bondsraadsleden die bij de algemene vergadering aanwezig zijn is gratis (wel graag vooraf aanmelden i.v.m. de workshops want vol=vol).

Aanmelden kan tot en met 1 december, via Aanmelden. Heeft u zich aangemeld, dan ontvangt u een week voorafgaand aan de themadag per mail uw persoonlijk programma en de laatste informatie

Workshops

1] Digitale tools voor een leuke schaakles | Jop Delemarre
In deze workshop komen de recente digitale ontwikkelingen binnen de schaakwereld aan bod. De belangrijkste tools van dit moment worden besproken. Maar er is ook aandacht voor de voor- en nadelen van digitalisering in de schaakles, met als vraag: Hoe gebruik je tools zodat ze de ontwikkeling van kinderen helpen en niet tegenwerken?

2] Lesgeven met de Opstapjes en Stap 1 | Eddy Sibbing
Tips van een expert: Wat zijn bekende valkuilen bij het lesgeven? Hoe kan je de lessen gevarieerder maken? Welke aanvullende lesmaterialen zijn er?  Wat is het nut van spelletjes?

3] Het bespreken van partijen | Boris Friesen
In deze workshop leer je over het nut van partijanalyses. Welke belangrijke leerpunten kun je uit een partij halen? Welke verschillende werkvormen kun je inzetten om een partij te bespreken? Welke momenten in een partij bespreek je bewust niet? Dit leer je aan de hand van partijfragmenten van beginnende tot wat meer gevorderde schakers.

4] Omgaan met niveauverschillen tijdens de schaakles | Anne Haast
Binnen een schaakles verschilt het niveau van de deelnemers vaak. In deze workshop worden verschillende mogelijkheden aangeboden waarmee de schaakles zo goed mogelijk afgestemd kan worden op die verschillende niveaus. Er worden praktijkgerichte tips aangereikt en uiteraard is het mogelijk om vragen (uit de praktijk) in te brengen.

5] Ledenwerving: huisschakers | Pascal Losekoot
Tegenwoordig spelen veel schaakliefhebbers dagelijks op websites zoals chess.com en lichess, zonder dat ze lid zijn van een schaakclub. Andere spelers hebben in een (grijs) verleden leren schaken maar vinden het leuk om daar mee aan de slag te gaan. In deze workshop wordt ingegaan op diverse manieren om deze thuisschakers te werven. Onder meer door een interessant trainingsprogramma aan te bieden, contacten te leggen en daarna voor een goed begeleide instroom bij de vereniging te zorgen.
Workshopgever Pascal Losekoot (www.schaaktraining.nl) zal voorbeelden geven uit de praktijk van diverse schaakverenigingen waar hij betrokken is en ideeën waar de deelnemers direct mee aan de slag kunnen.

6] Een wachtlijst voor vrijwilligers | Start2Create
Loop jij ook tegen dat probleem aan... Verenigingen draaien op vrijwilligers en die zijn niet altijd voor handen. In de creatieve workshop van Start2Create ga je op een andere manier kijken naar vraagstukken rondom vrijwilligers. Je denkt absurd en maakt uiteindelijk concrete plannen. Heb jij straks een wachtlijst voor vrijwilligers?

7] Ledenbinding | Academie voor Sportkader
Hoe zorg je voor meer leden voor de vereniging en hoe zorg je ervoor dat leden betrokken blijven bij de club? Veel verenigingen worstelen hiermee. Bij het oplossen van deze vragen draait alles om het vaststellen van het cadeau dat je je leden als vereniging te bieden hebt. Als je duidelijk voor ogen hebt voor wie de activiteiten van jouw club bedoeld zijn, is het gemakkelijker om aan te sluiten op de wensen van (nieuwe) leden.

8] Inzoomen op good practices | Start2Create
Verschillende schaakclubs in Nederland groeien en bloeien, terwijl je vaak hoort dat het clubleven onder druk staat. Etienne Verhoeff gaat op een prikkelende manier in gesprek met drie schaakclubs die tegen de stroom in groeien. Wat is het geheim van hun good practice? Waardoor weten zij leden te behouden en nieuwe leden te vinden? Is er ook wel eens iets mislukt?  Natuurlijk betrekt Etienne de zaal bij het gesprek. Doe jij mee?

9] Orde houden in de klas! | Samira Boubkari
Bij schaakles geven komt veel meer kijken dan alleen schaken. Orde in je les: dát is de basis voor een goede les en fijne sfeer. Maar hoe kun je orde houden in de klas? Wat komt er allemaal bij kijken? In deze workshop delen we onze ervaringen met elkaar en krijg je tips en tricks mee.

10] Hoe organiseer je een eigentijds, naschools schaakaanbod? | Sandra Bruin (040Schaakt)
Kinderen willen een uurtje nieuwe dingen leren, samen spelletjes doen en lekker oefenen. Ouders hechten aan een duidelijke organisatie en heldere communicatie. Zij willen een activiteit die goed in te passen is in het hectische werk- en gezinsleven. Schooldirecties willen een activiteit waar ze geen omkijken naar hebben maar die wel positief bijdraagt aan de naam van de school.
In deze workshop kijken we samen hoe we aan de wensen van kinderen, ouders en schooldirecties kunnen voldoen.

Aanmelden kan tot en met 1 december, via Aanmelden.