Beschrijving workshops

Home / Bond / Opleidingen / Landelijke Themadag 8 december 2018 / Beschrijving workshops

Beschrijving van de workshops:

No Ru Titel van de workshop Door wie verzorgd:
1 K Schaken en vechtsport, een demonstratie Anne-Marie Benschop
Angelo Rosalia
   

Schaken doe je met je hoofd en vechtsport met je lijf, toch? Of liggen de twee sporten toch dichter bij elkaar dan dat?! Paul van der Sterren vroeg zich al af "Is schaken een vechtsport”? In deze workshop laten we je zien waarom we vinden dat schaken en vechtsport een hele mooie combinatie vormen met het oog op ontwikkeling van vaardigheden bij kinderen en volwassenen. Live demonstratie van taekwondo en schaken, gelardeerd met filosofische bespiegelingen en een stukje integrale visie

 
2 K Een leerzame simultaan voor kinderen

Boris Friesen

   

Een van de werkvormen die je kunt gebruiken tijdens je schaakles is een simultaantje. Maar hoe organiseer je dat zodat het ordelijk verloopt en leuk, interessant en leerzaam blijft voor kinderen. Kom hiervoor kijken bij deze workshop, maar weet waar je aan begint, waarschijnlijk moet je zelf ook aan de slag

 
3 K Kennismakingslessen op de basisschool en hoe verder Dolf Meijer
Niels van der Mark
   

De basisschool is bij uitstek de plek om kinderen kennis te laten maken met het schaakspel. We zijn ervan overtuigd dat schaken dan ook een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge kinderen. Door middel van kennismakingslessen kun je kinderen en scholen enthousiast maken voor schaaklessen op school. Hoe organiseer je zoiets? Wat is er anders dan schaakles geven op de club? Daarnaast presenteren we de nieuwe opleiding schoolschaakleraar, waarmee de Schaakbond in 2019 gaat beginnen.

 
4 K Effectief schaakles geven aan jonge kinderen

Eddy Sibbing

   

Hoe kan je het beste les geven aan de jongste jeugd? Welke werk- en spelvormen zijn daarvoor geschikt? Waarom moet je niet beginnen met een vol bord met stukken? Wat is het verschil tussen beginners op school en beginners op een schaakclub? Eddy Sibbing zal de deelnemers een inkijk geven in de manier waarop hij lesgeeft met de Opstapjes en Stap 1. Natuurlijk gaan de deelnemers zelf ook aan de slag.

 
5 K Maak kennis met de Online Jeugdschaakclub Nederland op Chesskid

Eric van Breugel

    De Online Jeugdschaakclub Nederland (ojscnl) is de nieuwe jeugdschaakclub die basisscholieren (alle niveaus) de mogelijkheid biedt om dagelijks tegen andere scholieren te schaken. De KNSB gaat komend jaar allerlei toernooien organiseren vanuit deze club. De Online Jeugdschaakclub Nederland maakt gebruik van het platform Chesskid.com. Voor jeugdleiders, maar ook alle lesgevers op scholen is deze workshop zeker een aanrader.
 
 
6 K Werken met het digitale schaakbord (Chesser)

Gerard Rückert

   

In iedere klas is tegenwoordig een digitaal schoolbord aanwezig. Wat is er dan handiger voor de schaaklessen dan werken met een digitaal schaakdemonstratiebord?! In deze workshop ziet u het gemak van het programma Chesser en kunt u er zelf mee aan de slag. 

 
7 K Chessity live workshops en online toernooi (met kinderen)  

Janton van Apeldoorn

   

In deze live workshop met kinderen ervaar je hoe leuk en eenvoudig schaakles is als de technologie je ontzorgt. De workshop biedt een speciale primeur: je ziet de nieuwe toernooi-arena van Chessity in actie. Beginnende en gevorderde trainers worden ook in workshops begeleid in het werken met Chessity. Jij zult een prachtige beleving van online leren met Chessity ervaren. Kom je ook?

 
8 K Leer ze leren, hoe krijg je schakers ook thuis met plezier aan het werk?

Jop Delemarre

   

Geinspireerd door John Cliteur, laat ik zien hoe je kinderen in de schaakles direct ook leertechnieken kunt bijleren.
Leer leren is niet alleen ontzettend leuk en uitdagend, maar stimuleert ook de trainer weer tot nadenken over de lesstof.
Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?
8 december krijg je een concreet stappenplan, alle in en outs van dit boek en voorbeelden hoe je dit in de schaakles kunt toepassen. 

 
9 K Inzetten van schaken d.m.v. 468schaak en groot bord

Jozias Hillenkamp

   

 “Speels kennismaken met de rijkdom achter het schaakspel”. Voorop staan succeservaring en het plezier dat een ieder kan beleven met de 4 stukken: Toren, Paard, Loper en Dame. Eenvoudige en complexe puzzels (doel is punten te scoren) leren het kind zelf (of samen) op onderzoek te gaan, een oplossing te verzinnen. Gestart wordt op het 4x4 spelbord, ook in een “levend” versie.

 
10 K Werkvormen bij de schaaktraining

Pascal Losekoot

   

Hoe zorg je dat een schaakles gevarieerd is? In deze workshop gaan we aan de slag met diverse werkvormen. Hiermee kan je de schaakles op een leerzame én leuke wijze verzorgen. Je beleeft zelf hoe je een bepaalde werkvorm kunt inzetten.
- Zelf aan de slag gaan! 
- Ideeën voor diverse werkvormen 
- Het belang van variatie!
- Wanneer gebruik je welke werkvorm?
- Herhaling blijft belangrijk: welke werkvormen kan je hierbij inzetten?

 
11 O Het organiseren van een 345 toernooi

Bas van Esch

   

Een toernooi voor groepen 345 op de basisschool is voor veel kinderen de eerste kennismaking met een echt schaaktoernooi. Sommige kinderen zijn pas 5 jaar oud. En lang niet iedereen beheerst alle regels. Superspannend allemaal. Dat stelt andere eisen aan dit toernooi dan bijvoorbeeld een Grand Prix met allemaal ‘ervaren’ kinderen. Ook is het een plaatsingstoernooi voor het NK345 en heeft het een eigen scoresystematiek. 
Wat maakt dit toernooi zo bijzonder en hoe ga je om met de bijzondere kenmerken van dit toernooi?

 
12 O Schaaklessen organiseren voor volwassenen

Eddy Sibbing

   

Bij veel schaakclubs worden geen of weinig schaaklessen voor volwassenen gegeven, terwijl dat bij vrijwel elke andere sport standaard is. Je kan denken aan de leden van de club, maar ook aan de ouders van de jeugdleden. In deze workshop legt Eddy Sibbing uit waar je aan moet denken als je deze lessen gaat organiseren, wat bekende valkuilen zijn, welk lesmateriaal geschikt is, hoe je met niveauverschillen in de groep omgaat en welke werkvormen je kan gebruiken. Uiteraard zullen de deelnemers zelf ook aan de bak moeten!

 
13 O Buurtschaak

Jan Kouwenhoven

   

In Haarlem en omgeving schaken iedere week 200 kinderen. Verspreid over 7 locaties, ’s middags na school, in hun eigen buurt met leeftijdsgenoten tussen de 6 en 12 jaar. Wil je weten hoe dat in gang is gezet? Wil je tips krijgen hoe je dat ook in jouw gemeente kunt doen? Initiatiefnemer Jan Kouwenhoven vertelt over zijn ervaringen en wil je graag inspireren om zijn voorbeeld te volgen. Voor meer achtergronden zie www.buurtschaak.nl

 
14 O Het organiseren van een schaaktoernooi

Jeroen van den Berg

   

“Het Tata Steel Chess Tournament beleefde in 2018 zijn 80e editie. Het is daarmee het langst lopende sportevenement in Nederland. Het toernooi wordt wereldwijd gezien als het Wimbledon van het schaken en kent met de bijzondere combinatie van breedtesport en topsport een unieke combinatie: in geen enkel ander schaaktoernooi spelen de amateurschakers en professionele schakers in dezelfde ruimte. Jeroen van den Berg is vanaf 1984 verbonden aan de organisatie van het prestigieuze toernooi, eerst in de persdienst, later als perschef en sinds 1999 als toernooidirecteur. Als professioneel schaakorganisator kan Jeroen als geen ander een inkijkje in de bijzondere wereld van het schaken geven, en dan het Tata Steel Chess Tournament in het bijzonder. Beleef zijn ervaringen mee en schrijf u in voor de Workshop!”

 
15 O Live een teamwedstrijd uitzenden met Livechess

Koos Stolk

   

Wil je ook de teamwedstrijden of de interne competitie uitzenden, maar gaat er regelmatig iets mis? Ben je het van plan, maar weet je onvoldoende hoe je zoiets aanpakt?Kom dan naar deze workshop. Koos Stolk zal in het kort aangeven waar je aan moet denken om de uitzending probleemloos te laten verlopen.

 
16 C De KNSB club op Chess.com

Robert Ris

   

Het heeft veel voordelen om je via de KNSB club aan te sluiten bij chess.com:

  • Er is een KNSB club platform binnen de chess.com-omgeving.
  • Het werkt op alle platforms
  • Er is een chess.com app
  • Je kunt aan allerlei internetschaakactiviteiten meedoen, zoals toernooien, trainingen en workshops.
  • Jij kunt deelnemen aan het NK internetschaak.

Er worden voorbeelden gegeven wat chess.com biedt aan live uitzendingen, lessen en bovenal toernooien. De arena is de nieuwste vorm voor de echte fanatieke schaker. 

 
17 C Mentale coaching bij schaken

Anne-Marie Benschop

   

Nieuwsgierig wat je hebt aan mentale coaching als schaker, en benieuwd naar hoe het werkt? In deze workshop maak je live mee hoe Anne-Marie Benschop mentale coaching beoefent. Luister mee naar de vragen die ze stelt en kijk mee door de bril die zij als het ware opzet. Daarnaast vertelt ze over ervaringen uit haar coachpraktijk. Zo geeft de workshop je inspiratie voor je werk als trainer of voor jezelf als schaker

 
18 C Het ledentevredenheidsonderzoek

Enis Kocan

   

De KNSB zou er niet zijn zonder haar leden. Om de leden tevreden te houden moet er voldaan worden aan de wensen en behoeften. Door middel van het ledentevredenheidsonderzoek van oktober hebben we onderzocht hoe tevreden onze leden zijn en wat de eventuele wensen zijn. Die resultaten worden in deze workshop gepresenteerd. Daarnaast zal er verteld worden wat de KNSB gaat doen om de tevredenheid te verhogen op korte termijn.

 
19 C Een vitale actieve club Erik Biemans
Mark Haast
   

We gaan samen aan de slag om meer mensen naar de schaakvereniging te krijgen. Welke mensen willen we bij onze vereniging hebben? En hoe zorgen we ervoor dat ze zich binden aan onze vereniging? Bij SG KiNG staan we continu stil bij deze vragen. We zijn in 2014 gestart om het anders te doen dan andere schaakverenigingen. Hoe doen we het dan anders? We experimenteren veel en we kijken steeds werkt en wat niet. Zo hoef je bij SG KiNG geen lid te zijn om mee te doen met clubavonden en organiseren we elk jaar een nieuw evenement, zoals Lightning voor Viertallen, Basque en Knock Out.
Waarin onderscheidt jouw vereniging zich ten opzichte van andere verenigingen? We delen goede voorbeelden van onze eigen vereniging en van andere verenigingen. Wij hopen dat je met nieuwe en makkelijk toepasbare ideeën de workshop verlaat.

 
20 C Arbitreren voor beginners

Frans Peeters

   

Deze workshop is bestemd voor iedereen die nog geen arbiterdiploma heeft. Wellicht bent u arbiter bij toernooien of competities van uw eigen vereniging. Of misschien bent u gevraagd om arbiter te zijn bij een competitiewedstrijd in een lagere klasse van de KNSB. De belangrijkste zaken die een arbiter moet weten en kunnen komen aan de orde. Maar de deelnemers kunnen ook van tevoren aangeven wat ze verder graag behandeld zouden zien.

 
21 C Je club aantrekkelijker maken voor buitenstaanders

Judith van Amerongen

   

Omschrijving: veel clubs kampen met dalende ledenaantallen. Wat kan je doen om nieuwe leden te werven en hoe hou je je leden vast? Mede aan de hand van een aantal voorbeelden gaan we kijken wat je als club kan doen om een gezonde vereniging te worden en/of te blijven. 

 

K = schaken en Kids, O = Organiseren, C = De Vitale Club

Voor inschrijvingen ga naar het inschrijfformulier.