
Naam | Jeroen Bosch |
Functie | Coördinator topschaak & talentontwikkeling |
E-mailadres | jbosch@schaakbond.nl |
Werkdagen | Dinsdag, woensdagochtend, donderdag en vrijdagochtend |
Meer informatie
1. Hi Jeroen! Hoe is jouw carrière bij de KNSB ooit begonnen?
Dat hangt er vanaf hoe ver je terug wilt gaan! Als jeugdspeler kreeg ik al training van de KNSB en mocht ik met uitzendingen mee naar het buitenland. Nadat ik terugkwam van een jaar studie in het buitenland werd ik in 1996 gevraagd door het toenmalig bestuurslid Topschaak (Joop Piket, de vader van topschaker Jeroen Piket) of ik landelijk trainer wilde worden. In dat jaar ging ik ook voor het eerst mee als begeleider namens de KNSB naar een jeugdwereldkampioenschap. In de jaren daarna gaf ik veel trainingen voor de KNSB en zat ik ook in verschillende commissies. In 2001 werd ik gevraagd of ik op het bondsbureau als Hoofd Topsport wilde komen werken.
2. Op welke afdeling werk je? En wat voor werkzaamheden mag jij daar verrichten?
Afdeling is een groot woord! We zijn maar een klein bureau natuurlijk. Ik mag alles regelen rondom topschaak en talentontwikkeling. Dat betekent dat ik direct contact heb met ouders, jeugdschakers en topschakers, maar ook met trainers, coaches en bijvoorbeeld het NOC*NSF die de topsportsubsidie regelt voor alle sportbonden in Nederland. Nog iets heel anders, is dat ik sinds 2016 hoofdredacteur ben van SchaakMagazine.
3. Hoeveel jaar ben jij al in dienst?
Dit jaar, precies 20 jaar! Dat is voor mijn gevoel heel snel gegaan.
4. Wat vind jij nou zo leuk aan de schaaksport?
Ik houd heel erg van het schaakspel zelf. Dat betekent dat ik nog steeds met veel plezier zelf schaak (maar het helaas niet zoveel doe), maar ook nog steeds graag schaakboeken lees of iets bestudeer of partijen volg van sterke spelers.
5. Wat is het mooiste moment dat je hebt mogen meemaken tijdens of door jouw werk?
Het mooiste moment is wel een erg lastige vraag. Er zijn zoveel mooie momenten geweest: Nederland was in 2001 en 2005 Europees Kampioen voor Landenteams, Nederlandse jeugdspelers hebben heel veel medailles gewonnen op Europese- en Wereldjeugdkampioenschappen, de ontwikkeling van Anish en Jorden was heel bijzonder om mee te maken met als hoogtepunt dat ze dit jaar samen bovenaan eindigden in Wijk aan Zee, en zo heb ik het gevoel dat ik er nog een heleboel op kan noemen. Laat ik nog twee momenten als coach noemen, want als technisch directeur sta je vaak iets meer op afstand. In 1998 was ik coach van Dennis de Vreugt toen hij Europees Kampioen werd. Dat was zeker heel bijzonder! In 2019 was ik coach van het Nederlandse Vrouwenteam dat vijfde werd op het Europees Kampioenschap voor Landenteams. Vijfde worden klinkt misschien niet zo bijzonder, maar dat was het zeker wel als je kijkt naar de toplanden die meededen. Bovendien is het heel inspirerend om de sterkste vrouwen van Nederland te begeleiden: ze zijn heel gemotiveerd en doen er alles aan om als team een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten!
6. Als je hier nog 20 jaar mag werken, wat zou je dan willen doen of bereiken?
Dan lukt het ons nog beter om iedereen in Nederland ervan te overtuigen hoe mooi schaken is, en dan schaken er ook veel meer vrouwen in Nederland. Dan lukt het ons om talenten zo goed mogelijk te begeleiden, en het allermooiste is een Nederlander die Wereldkampioen wordt!
7. Wat wilde je vroeger worden?
Toen ik jeugdschaker was kreeg ik weleens de vraag of ik geen beroepsschaker wilde worden, ik zei dan altijd dat je dan toch echt eerst Nederlands jeugdkampioen moest zijn voordat je daar aan kondenken. Toen werd ik Nederlands Kampioen t/m 16 jaar en moest ik de vraag anders beantwoorden... Eerlijk gezegd heb ik nooit serieus gedacht om profschaker te worden, daarvoor vond ik mijzelf niet goed genoeg en met iemand als Loek van Wely in je trainingsgroep wordt dat ook wel duidelijk zichtbaar! Deze baan had ik vroeger vast niet verzonnen, maar het bevalt goed.
8. Wij hebben vernomen dat jij zelf ook een aardige partij kan schaken. Kun je ons daar iets meer over vertellen?
Als jeugdspeler ben ik dus een keer kampioen van Nederland geworden. Later ben ik IM geworden en heb ik meegespeeld in drie NK’s. Ik heb een paar toernooien gewonnen. Mijn beste prestatie was waarschijnlijk het winnen van een open toernooi in Hamburg in 2009 (dat betekende ook een grootmeesternorm). Ik speel al meer dan 30 jaar in de meesterklasse.
9. Welk moment uit jouw schaakcarrière staat jou nog het meeste bij?
Het winnen van Hamburg 2009 was bijzonder, maar bepaalde partijen staan mij misschien nog wel het meeste bij: bijvoorbeeld mijn overwinningen met zwart op Ivan Sokolov, Jan Timman en Ljubomir Ljubojevic.
10. Aan welke schaakkampioenschap zou jij het liefste mee willen doen?
Ik zou best een keer aan het WK-senioren mee willen doen nu ik toch de 50 voorbij ben. Dat was ik eigenlijk in 2020 van plan, maar de Corona-pandemie stak daar een stokje voor.
11. Wat vind jij de leukste recente ontwikkeling in de schaakwereld?
Laat ik het heel simpel houden. Ik denk dat het goed is dat de Nederlandse Kampioenschappen weer breder toegankelijk zijn. Het was in 2021 weer mogelijk om vanuit de regionale bonden je te plaatsen voor het NK Algemeen, net als dat vroeger ook kon.
12. Wat zou jij mee willen geven aan alle schakers in Nederland?
Houd vooral plezier in schaken! Het mooie aan onze sport is ook dat je hem op iedere leeftijd nog kan beoefenen.
13. Hoe ziet jouw perfecte weekend eruit?
Afwisselend! De ene keer misschien een weekend met competitiepartijen, een andere keer een uitstapje met mijn vrouw of een wandeling in het bos.
14. Even een paar snelle keuzevragen!
- Wit of zwart?
Zwart!
- Opening of eindspel?
Als schrijver van openingsartikelen moet ik wel opening zeggen, maar ik houd ook van het eindspel.
- Trainen of spelen?
Spelen, maar dat gaat niet goed zonder trainen...
- Bier, wijn, of whisky?
Wijn, maar water tijdens de partij.
15. Wie moet er volgens jou de 'medewerker aan zet!’ zijn volgende keer? En welke vraag zou je aan deze medewerker willen stellen?
Eric van Breugel! Wat vind jij het leukste aan werken bij de schaakbond?