Naam | Koos Stolk |
Functie | Medewerker Competitie & Evenementen |
E-mailadres | kstolk@schaakbond.nl |
Werkdagen | Maandag t/m vrijdag |
Meer informatie
1. Hoe begon jouw carrière bij de KNSB?
In 1997 werd ik door de toenmalige directeur gevraagd of ik interesse had in een baan voor de KNSB. Ik reageerde dat ik geen interesse had. Later in 2000 dacht ik er nog eens over na en nam ik contact op met de KNSB of het aanbod nog steeds gold.
2. Op welke afdeling werk je? En wat voor werkzaamheden verricht je?
Mijn functie is ‘Medewerker Competitie & Evenementen’. Ik houd me voornamelijk met de senioren leden bezig, naast het organiseren van de competitie en verschillende toernooien ben ik ook verantwoordelijk voor het onderhoud en ontwikkeling van de ledenadministratie.
3. Hoeveel jaar ben jij al in dienst?
Dit is mijn 21e jaar.
4. Wat vind jij het leukst aan de schaaksport?
Zelf schaken, op de club, pilsje erbij en napraten.
5. Wat is het mooiste moment dat je hebt mogen meemaken tijdens of door jouw werk?
Toen ik net bij de KNSB werkte, werden live borden ingehuurd bij bedrijven als TASC en Lost Boys. Voor het NK in Leeuwarden blufte ik bij mijn directeur dat als we die borden zelf zouden aanschaffen, ik het wel voor elkaar zou krijgen ze zelf te bedienen. De kosten zouden dan al na één toernooi terugverdiend zijn. Na een paar testmomenten die niet zeer succesvol verliepen, ging ik ruim voor aanvang van het NK aan de slag in Leeuwarden. Na een tijdje had ik één bord aan de gang, telkens als ik een tweede bord aansloot viel alles uit. Toen kwam ik erachter dat ik de stekkertjes verkeerd op de netwerkkabels had aangesloten. Het probleem was opgelost in mijn hoofd, nu de uitvoering nog. De theaterzaal in Leeuwarden ging sluiten, ik werkte die nacht door. Naast de borden moest voor elk bord ook een monitor aangesloten worden. Om 4 uur ’s nachts had ik alles werkend. Midden op het podium heb ik mijn armen in de lucht gegooid en een vreugdekreet geslaakt.
6. Wat is de vreemdste zaak die jij als hoofdarbiter hebt meegemaakt?
Vreemd zou ik zo niet weten. Toen ik met mijn team een valsspeler in Dieren tijdens het Open NK betrapte, heeft wel de meeste stof doen opwaaien.
7. Is het vak van arbiter veranderd ten opzichte van vroeger?
Heel erg, toen ik in de jaren tachtig begon waren er alleen nog analoge klokken. Daardoor was tijdnood iets heel anders dan nu. Met het team verdeelde je de zaal en je rapporteerde aan elkaar hoe het er mee stond. Of je hulp nodig had of dat je juist anderen te hulp kon schieten. Nu met increment kun je makkelijk 100 spelers per arbiter aan. Iedereen moet blijven noteren waardoor je altijd kunt achterhalen wat er gebeurd is.
8. Wat heeft iemand nodig om een goede arbiter te zijn/kunnen worden?
Je moet goed kunnen observeren, kalmte uitstralen en de regels beheersen. Daarnaast is het zeer belangrijk dat je altijd een beslissing durft te nemen.
9. Is er iets dat jij graag nog zou willen doen binnen jouw tijd bij de KNSB?
Niet speciaal. Zaken die een verbetering zijn voor alle leden moet je natuurlijk blijven aanpakken. De maandelijkse rating is gerealiseerd. Volgende stap is MijnKNSB waardoor ieder lid zelf zijn gegevens in de ledenadministratie kan aanpassen.
10. Koos, wij hebben vernomen dat jij geen onbekende bent op Tiktok! Wat is jouw geheim?
Mijn kleindochter is gek van Tiktok en dan moet opa natuurlijk meedoen. Het begon met dansjes; de eerste op ‘Anderhalf meter’ van Ali B; dat was meteen een hit.
Tegenwoordig laat ik dingen zien die ik meemaak, zo heb ik mezelf kaalgeschoren met een tondeuse omdat de kappers gesloten waren. Op dit moment heb ik een serie over de moestuin van mijn kleindochter, elke week oogst ze iets, dan bereid ik het en eet ik het op. Ik heb nu 2260 volgers.
11. Wat wilde je vroeger worden?
Schilder, omdat mijn beste vriend dit wilde worden.
12. Hoe ziet jouw perfecte weekend eruit?
Uitgebreid winkelen, een lange wandeling. Lekker rustig aan doen.
13. Pick one: Een glas whisky bij de openhaard of een biertje/wijntje buiten in het zonnetje?
Als ik dan moet kiezen een biertje in het zonnetje. Maar ik drink zeer weinig alcohol, soms maanden niet.
14. Jij hebt al heel wat toernooien/evenementen mogen organiseren, welk evenement/toernooi is jou het meeste bijgebleven en waarom?
WK schaken 1997 in Groningen. Tijdens de eerste dagen van het toernooi vond ik een briefje van 250 gulden. Er kwam niemand voor, ruim een week later was ik jarig, toen heb ik de beste bakker van Groningen opgebeld en voor 250 gulden gebak besteld.
15. Wat zou jij mee willen geven aan alle schakers in Nederland?
Er is meer op de wereld.
16. Aan welke schaakkampioenschap zou jij het liefste mee willen doen of willen arbitreren?
Na mijn pensioen wil ik mee gaan doen met toernooien in warme streken. Overdag strand en zee en ’s avonds schaken/arbiteren.
17. Sandra had nog een vraag voor jou. Ze vroeg zich af hoe goed jij tegen je verlies kan.
Ik kan heel slecht tegen mijn verlies. Toen ik kind was, hadden we thuis de regel dat je het spel door de kamer mocht gooien als je verloren had. Tweede regel was dat je het spel daarna moest opruimen. Door je even af te reageren ben je de frustratie wel kwijt. Tot op heden slaap ik geweldig, ook na verlies van een partij.
18. Wie moet er volgens jou de 'medewerker aan zet!’ zijn volgende keer? En welke vraag zou je aan deze medewerker willen stellen?
Karlijn: zeg eens eerlijk, hoe bevallen die schakers?