Bianca de Jong-Muhren nieuwe voorzitter Schaakbond (persbericht)

Home Nieuws Bianca de Jong-Muhren nieuwe voorzitter Schaakbond (persbericht)

Haarlem – De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) heeft tijdens de algemene ledenvergadering van 28 november Bianca de Jong-Muhren tot nieuwe voorzitter benoemd. Zij volgt Marleen van Amerongen op die deze zomer vanwege ziekte terugtrad als voorzitter. Na Van Amerongen is De Jong-Muhren de tweede vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de KNSB.

Bianca de Jong-Muhren is geen onbekende in de schaakwereld. Zij leerde op 5-jarige leeftijd schaken en werd al op 12-jarige leeftijd Nederlands Meisjeskampioen in de leeftijd t/m 20 jaar. Ze behaalde meerdere nationale jeugdtitels en vertegenwoordigde Nederland van haar achtste tot en met haar twintigste jaar op vele Europese- en Wereldjeugdkampioenschappen met als hoogtepunt een gedeelde 1e/2e plaats op het EK voor meisjes t/m 18 jaar in 2004.

Ook als volwassene bleef Bianca de Jong-Muhren actief als topschaakster. Ze vertegenwoordigde Nederland als lid van het Nationale Team op diverse Olympiades. Ze eindigde meerdere malen als 2e op het NK-vrouwen en werd door de wereldschaakbond benoemd als damesgrootmeester (WGM).

Bianca de Jong-Muhren was initiatiefneemster en 5 jaar voorzitter van de stichting ChessQueens, en langjarig lid van de persdienst van het gerenommeerde Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee.

Bianca de Jong-Muhren (1986) werkte als registeraccountant bij PwC voordat zij begin dit jaar vestigingsdirecteur werd van Bergman Clinics Bewegen in Rijswijk. Daarnaast is zij toezichthouder bij ouderenzorginstelling Het Laar in Tilburg.

De kersverse voorzitter benoemde in haar toespraak de belangrijke rol die schaken in haar leven speelt en gaf aan dat deze benoeming voelt als de ‘kers op de taart’. Ze wil dan ook graag een enthousiast boegbeeld zijn, en stipte de vele kansen en het positieve imago van de schaaksport aan (denk ook aan de succesvolle serie The Queen’s Gambit). Daarbij legde Bianca de Jong-Muhren de nadruk op verbinding: ‘van vrijwilliger tot topschaker, van jeugdschaker tot trainer en van clubschaker tot bestuurder. Allemaal zijn we ambassadeurs van de schaaksport!’.