Eline Roebers wereldkampioen online schaken t/m 14 jaar

Home Nieuws Eline Roebers wereldkampioen online schaken t/m 14 jaar
Eline Roebers - foto Harry Gielen

Persbericht

Haarlem – Eline Roebers uit Amsterdam is vandaag wereldkampioen schaken geworden in de categorie meisjes tot en met 14 jaar. De wereldjeugdkampioenschappen werden vanwege COVID-19 online gehouden.

Eline wist zich eerder deze maand via de Europese voorronden te plaatsen voor de mondiale knock-out finale met 16 deelneemsters die begon op 19 december en vandaag op 22 december eindigde. In de eerste ronde versloeg Eline de Iraanse Sahar Masoumi, waarna ze het in de kwartfinale moest opnemen tegen haar landgenote Machteld van Foreest. Met een 1,5-0,5 overwinning wist de Amsterdamse zich te plaatsen voor de halve finale.

Eline speelde in de halve finale tegen Laysa Latifah uit Indonesië. Na een nederlaag in de eerste partij, toonde Eline karakter in de tweede partij. Met wit bouwde ze de partij rustig op, kreeg een positioneel voordeeltje, en speelde het keurig uit tot een vol punt. Bij de stand 1-1 moest een zogenaamde armageddon partij de beslissing brengen. Eline won op overtuigende wijze en bereikte zo de finale.

In de finale van vandaag was de Hongaarse Zsoka Gaal haar tegenstandster. Met zwart speelde Eline het Hollands, en na een voortreffelijk gespeelde partij haalde ze het volle punt binnen. Nu was remise met wit voldoende voor het goud. Het werd een rommelig gevecht, maar uiteindelijk wist Eline de remisehaven te bereiken en daarmee de wereldtitel binnen te slepen!