FIDE president spreekt zich uit tegen oorlog

Home Nieuws FIDE president spreekt zich uit tegen oorlog

FIDE president Arkady Dvorkovich heeft zich in een interview met een Amerikaans tijdschrift duidelijk uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. Het is opmerkelijk dat de Rus Dvorkovich zich in zulke scherpe bewoordingen uitlaat over de invasie en het woord ‘oorlog’ daarbij niet schuwt.

Vrijwel direct na de Russische invasie reageerde de wereldschaakbond al door Rusland de organisatie van de Olympiade  (die deze zomer in Moskou zou plaatsvinden) uit handen te nemen, en mochten Russische schakers alleen nog onder de FIDE vlag deelnemen aan kampioenschappen. Daarnaast verbrak de FIDE ook alle contacten met Russische sponsoren, en werden Russische schakers die zich voor de ‘ongeoorloofde militaire actie’ hadden uitgesproken zoals Sergey Karjakin en Sergey Shipov voor de Ethische Commissie van de FIDE gedaagd.

In het interview met Mother Jones van 14 maart spreekt Dvorkovich zich uit tegen de oorlog en laat hij weten ‘met zijn gedachten te zijn bij de Oekraïense burgers’. Dvorkovich is oud vice-premier van Rusland, en was tussen 2012 en 2018 de belangrijkste economische adviseur van President Medvedev. Dvorkovich werd in 2018 gekozen als FIDE president.