Govert Pellikaan Schaakvrijwilliger van 2020

Home Nieuws Govert Pellikaan Schaakvrijwilliger van 2020

De vrijwilliger van het jaar 2020 is de Groningse schaker Govert Pellikaan geworden. Hij is lid van Groninger Combinatie en van SG Staunton, maar hij werd genomineerd door de voorzitters van schaakverenigingen Paul Keres (Utrecht) en SG King (Tilburg)! Niels Ondersteijn en Erik Biemans waren eensgezind in hun oordeel dat Govert de vrijwilliger van het corona-jaar 2020 moest worden en de KNSB ging daar graag in mee.

Erik Biemans verraste Govert op het Twitch kanaal van de schaakbond met zijn uitverkiezing tot vrijwilliger van het jaar. (Zie de foto!). Het moment is op video terug te zien.  Rond minuut 52 vertelt Erik over de uitverkiezing (vanaf minuut 14 is Govert al in de uitzending, vanaf minuut 44 komt Erik erbij).

Tijdens de eerste golf startte Govert op Lichess een competitie met twee teams. Gedurende het jaar groeiden deze Teambattles uit tot een volwaardige online competitie waaraan op een zondagavond zomaar 550 schakers mee speelden. Een prachtig initiatief en het landelijke online karakter verklaart meteen ook waarom de nominatie gedaan is door clubs waarvan onze vrijwilliger geen lid is. Overigens ging de invloed van Govert Pellikaan verder dan alleen de Teambattles. Op het moment dat de KNSB ook een online teamcompetitie begon was Govert meteen enthousiast, gaf diverse tips en hielp met het testen.