Kandidatentoernooi stopgezet

Home Nieuws Kandidatentoernooi stopgezet

Haarlem – De wereldschaakbond FIDE heeft vanochtend besloten om het Kandidatentoernooi in Ekaterinenburg stop te zetten. Deze beslissing van de president van de FIDE, Arkady Dvorkovich, volgt op een besluit van de Russische overheid van vanochtend om het Russische luchtruim met ingang van 27 maart te sluiten. Daarbij is geen enkele indicatie aangegeven wanneer er weer gevlogen zou mogen worden. Daarop werd het voor de FIDE onmogelijk om spelers en officials te garanderen op welke termijn zij weer naar huis zouden kunnen terugkeren. Dat laatste bracht FIDE-president Dvorkovich tot zijn besluit om het toernooi voor nu te beëindigen.

Volgens de regels van evenement blijven de resultaten uit de eerste 7 ronden staan. Wanneer de wereldwijde situatie rondom de COVID-19 pandemie het toelaat zal het toernooi worden hervat, en worden de resterende 7 ronden gespeeld volgens het eerder vastgestelde paringsschema.

De winnaar van het Kandidatentoernooi wordt de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen. De Nederlander Anish Giri staat halverwege het toernooi op 50%.

De stand na 7 ronden:

1-2. Nepomniachtchi, Vachier-Lagrave  4,5

3-6. Giri, Grischuk, Caruana, Wang       3,5

7-8. Ding, Alekseenko                           2,5

Het officiële bericht van de FIDE