Online schaken biedt club- en schoolschakers goed alternatief

Home Nieuws Online schaken biedt club- en schoolschakers goed alternatief

Nu alle clubs en scholen stil liggen, biedt online schaken club- en schoolschakers gelukkig een geweldig alternatief. Diverse clubs organiseren op hun clubavond nu een online toernooi voor hun leden met wel 40 à 50 deelnemers (bron DSC Delft). Er zijn voor zowel volwassenen als kinderen vele mogelijkheden, hierbij een overzicht met een selectie van geschikte platforms voor verschillende doeleinden die door veel Nederlandse schakers gebruikt worden.

Clubs en volwassenen
Zoek je als club een eigen en veilige omgeving voor de leden om een onderling toernooi te spelen, dan zijn Chess.com, LiChess en Playchess allemaal prima platforms. De verschillen zitten in de mogelijkheden rond de gespeelde partijen heen:

 • Chess.com is de grootste en biedt dagelijks vele toernooimogelijkheden en langzaam schaak opties. De schaakbond  heeft daar ook een eigen club KNSB en daar wordt elke avond een toernooi gehouden. Verder speelt de club KNSB mee in de internationale wedstrijden. De schaakbond biedt clubs ondersteuning bij het maken van een eigen club pagina.
 • LiChess biedt direct eenvoudige oplossingen om met een of meerdere tegenstanders snel een wedstrijd of toernooi op te zetten. 
 • Playchess biedt vele trainingsopties (Chessbase) en combinaties met een van de grootste schaakdatabases.

 

Scholen, jeugdclubs en kinderen
Voor scholen, jeugdclubs en kinderen tot en met 12 jaar zijn het funelement, het leerelement en de veiligheid extra belangrijk bij het online aanbod. 

 • Schaakmatties, de KNSB zet met Schaakmatties vooral in op het funelement en de veiligheid. Schaken is leuk dus kunnen kinderen hier oneindig veel spelen tegen leeftijdsgenoten. Schaakmatties is hét speelplatform tot en met 12 jaar op het platform chesskid.com. 
  Scholen en clubs hebben hun eigen clubpagina en kunnen met hun kinderen toernooien spelen, puzzels oplossen en onderling communiceren via een forum. Daarnaast biedt dit platform een toernooikamer waar dagelijks zowel Nederlandse kinderen als kinderen uit de hele wereld komen schaken. De online coaches en ouders kunnen eenvoudig de voortgang van hun kinderen volgen.
  De KNSB organiseert dagelijks toernooien voor de verschillende niveaus op Schaakmatties. Schaakmatties verveelt nooit, kinderen kunnen hun eigen avatar kiezen en sterren verzamelen. Daarnaast biedt de KNSB een groot prijzenpakket met leuke schaakartikelen voor alle kinderen die actief zijn op de club van buttons tot echte schaakklokken!
 • Chessity daarentegen zet juist in op het leerelement. Met vele game elementen is dit een erg geschikt platform om grote groepen kinderen de schaakregels via school bij te brengen. Chessity kan ook heel goed met Schaakmatties in combinatie leren en spelen of Schaakmatties nadat de kinderen de basisregels via Chessity goed onder de knie hebben gekregen.
  Op het educatieve schaakplatform kunnen kinderen leren schaken, meedoen aan een Diploma Challenge (schaakdiploma’s halen) en schaken in de arena speciaal voor kinderen.
  De Chessityarena is niet alleen leuk, maar heeft ook een educatieve insteek. Deze is geïntegreerd met de leeromgeving. Beginners krijgen tijdens de partijen tips en via spelanalyse past de leeromgeving zich aan om het kind optimaal te begeleiden.
 • ChessZebra (voor zowel kinderen als volwassenen)
  ChessZebra is een nieuw analyseprogramma. Dagelijks worden van alle grote online platforms de partijen op een grote server gedownload. Vervolgens biedt Chesszebra clubs, trainers en spelers veel mogelijkheden voor analyses van de partijen. Met een druk op de knop analyseert ChessZebra direct de beslissende momenten uit de partij en laat zien waar zowel de goede zetten als de fouten zijn gemaakt. Dit levert zowel op hoog als lager niveau veel tijdwinst. Bijvoorbeeld wedstrijdschakers die een stelling willen beoordelen of een lesgever in een schoolklas die stellingen van de eigen leerlingen wil inzetten bij een les.
  ChessZebra heeft op dit moment een pilot draaien met Schaakmatties. Voor slechts € 7,50 per jaaraccount per kind kun je zowel lid worden van Schaakmatties als ChessZebra. Vermeld bij de aanmelding op schaakmatties.nl de promotiecode "ChessZebra250" om in aanmerking te komen. Wees wel snel, want dit aanbod geldt alleen voor de eerste 250 aanmeldingen. Op = Op.