Oud-organisator NK Jeugd Peter Groenveld (71) overleden

Home Nieuws Oud-organisator NK Jeugd Peter Groenveld (71) overleden
Peter Groenveld (foto noordkopcentraal)

Op 21 mei jongstleden is oud-organisator van het NK Jeugd in Schagen, Peter Groenveld (71), overleden. Hij heeft het NK Jeugd ABC (t/m 20, 16 en 14 jaar) vier keer op rij georganiseerd van 2003 t/m 2006. Peter werkte toendertijd bij Deloitte, die als hoofdsponsor van de jeugdkampioenschappen fungeerde. Peter kreeg het voor elkaar om meer dan 100 vrijwilligers anderhalve week lang allerlei hand en spandiensten te laten verrichten voor het schaken. De meeste vrijwilligers hadden nog nooit een schaakstuk aangeraakt, maar Peter wist hen wel een taak toe te bedelen. Er werd geflyerd in het winkelcentrum, er werden broodjes gesmeerd, kaartjes geknipt en spelers en publiek welkom geheten. 

Niet alleen de jeugdkampioenschappen zelf waren voor de spelers uitstekend verzorgd. Ook het nevenprogramma was indrukwekkend. Elke dag was er wel iets te beleven. De Jonkvrouw van het kasteel kwam te paard het toernooi openen. Er was een levend schaakspel met kinderen geheel in schaakkledij. Grootmeesters verzorgden simultaans in het winkelcentrum, er werden record pogingen gedaan, er werd dagelijks commentaar verzorgd en zelfs de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen werd ingevlogen om als jonge jongen in Schagen een vierkamp te komen spelen tegen de Nederlandse topjeugd van die tijd: Jan Smeets, Erwin L'Ami en Daniel Stellwagen. 
Hoofdwedstrijdleider Désiré Fassaert: "Peter, was zonder zelf te kunnen schaken, de grote inspirator en initiatiefnemer van het toernooi". 

Zonder andere organisaties te kort te doen, was het NK jeugd in die jaren zondermeer het best georganiseerde jeugdkampioenschap ooit. Peter kreeg in 2005 een Koninklijke Onderscheiding en in 2006 bij zijn afscheid als organisator de erespeld van de KNSB als blijk voor zijn grote verdiensten voor de schaaksport.

Noord Hollands Dagblad: Niet ouder dan veertig dacht Peter Groenveld (71) te worden vanwege een spierziekte. Er kwam ruim dertig jaar bij. Afgelopen vrijdag overleed hij in zijn woonplaats Schagen, een longontsteking werd hem fataal. De spierziekte was er vanaf zijn jongste jaren, net als bij zijn oudere broer Jack die zes jaar geleden overleed. Peter Groenveld kwam uiteindelijk in een rolstoel terecht en werd afhankelijk van beademing. In een interview twee jaar geleden in een serie over bekende inwoners uit de regio zei hij over zijn ziekte: „Ik heb me nooit een slachtoffer van mijn ziekte gevoeld. Die was er nu eenmaal en ik heb er altijd het beste van gemaakt. Ik geloof dat mijn leeftijdsgenoten in mijn jeugd en puberteit dat wel konden waarderen. Ik heb er altijd bij gehoord. En ik droeg mijn steentje bij. Vrienden en later collega’s zijn altijd welwillend geweest. Ik heb bij de mensen om mij heen heel weinig weerstand hoeven overwinnen in mijn leven.”
Zie meer in dit artikel.