Schaakactiviteiten Online 3: Jeugdschaak

Home Nieuws Schaakactiviteiten Online 3: Jeugdschaak

Veel sporten liggen momenteel stil vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, maar op schaakgebied valt er nog genoeg online te beleven. In een serie artikelen geeft Dimitri Reinderman hier een overzicht van. Het derde deel gaat over jeugdschaak.

Elk nadeel heb se voordeel. De coronacrisis heeft veel nadelen, maar er zijn ook wel positieve punten te noemen. Eén zo’n positief punt is het floreren van het jeugdschaak online. Diverse sites melden toegenomen bezoekersaantallen, maar dat op zich is niet zo bijzonder. Wat ik me afvroeg voor dit artikel: zijn er veel kinderen die het schaken tijdens de coronacrisis ontdekt hebben? En zien de ouders dit als een acceptabele of zelfs positieve vorm van ‘online gamen’? Een klein mini-onderzoekje leert dat het antwoord op beide vragen waarschijnlijk ja is.

Chessity

Chessity bestaat sinds 2011 en richt zich vooral op het op een leuke manier schaken te leren (of beter leren schaken) aan kinderen.  Zij kunnen op deze site zelfstandig leren schaken door spelletjes te doen, een leraar/volwassene is dus niet nodig. Kinderen kunnen ook tegen elkaar schaken in de diverse toernooien die zijn specifiek zijn gericht op beginners (en waarbij kinderen tips kunnen krijgen van een robot als ze dezelfde fout vaak maken.) Een abonnement kost wel geld, maar tijdelijk zijn de eerste drie weken gratis (genoeg om schaken te leren en een diploma te halen).

En dat blijkt veel nieuwe kinderen gelokt te hebben volgens Janton van Apeldoorn, oprichter en CEO van Chessity.

“Sinds het begin van de Coronacrisis zijn er ruim 10.000 nieuwe familie-accounts bij ons aangemaakt (max. 5 personen per account, gemiddeld heeft een familie-account 3 actieve kinderen). Op een paar uitzonderingen na eigenlijk allemaal kinderen die nog helemaal niet konden schaken.”

En de ouders, die zijn daar zeker wel blij mee?

“Ouders zijn echt op zoek gegaan naar 'slimme schermtijd' voor hun kinderen. Niet de hele tijd World of Warcraft, maar iets verantwoords doen. Maar wel iets wat de kinderen leuk vinden. Dat het toch achter een beeldschermtijd is vinden ouders nu even niet zo erg, want dat is ook wel weer lekker rustig als je zelf probeert thuis te werken. Heel veel ouders mailen ons dat ze zo blij zijn dat ze Chessity hebben ontdekt. De kinderen vinden het leuk (zien het als gamen), de ouders gaan spontaan (en ook door ons aangemoedigd) meedoen en binnen een paar weken heeft het gezin een nieuwe hobby te pakken, waarbij zeker ook het gewone schaakbord op tafel komt.”

Omdat ook de schoolschaaklessen gewoon door gingen (het digitaal leren via Chessity kan net zo goed thuis als op school) zijn er diverse records gebroken dit voorjaar. De afgelopen acht weken zijn 3520 diploma’s zijn gehaald, de toernooien in maart hadden 15000 deelnemers en die in april zelfs 21000. En dat het toernooi op koningsdag ‘slechts’ bijna 1500 deelnemers had kwam omdat het systeem nog niet meer aan kan (wat meteen een goede test was). De toernooien zijn niet alleen voor scholen (van 50 per week voor ‘Corona’ naar 186 nu) maar sinds kort ook voor gezinnen. Omdat de scholen deze week open zijn gegaan zou het weer wat rustiger kunnen worden, maar voorlopig blijft het nog druk volgens Chessity.  Een goede ontwikkeling!

Schaakmatties en Chesskid

Schaakmatties is de online jeugdchaakclub van de KNSB. Het begon in 2018 onder die naam (Online Jeugdschaakclub Nederland) en richt zich op kinderen van zes tot twaalf jaar. Sinds oktober vorig jaar is de naam Schaakmatties en is er een eigen domein. Het ging al goed met het ledental (van 1000 januari 2019 naar ruim 3000 oktober 2019) maar na de intelligente lockdown ging het helemaal snel: 250 in een week erbij in plaats van de gebruikelijke 30 a 40 (volgens Dharma Tjiam, directeur bondsbureau, bij BNR. De teller staat nu op 4812 leden.

Schaakmatties maakt gebruik van Chesskid, een zustersite van chess.com en het idee is vooral dat kinderen in een kindvriendelijke, stimulerende en veilige omgeving kunnen spelen. Zo is de chatfunctie beperkt (tot beleefdheden als “Goed gespeeld” etc.) om kinderlokkers buiten de deur te houden. Bij deze server loopt de communicatie juist via een volwassene (leerkracht, schaaktrainer of ouder van een deelnemend kind). Verder kunnen de kinderen door toernooien/partijen te spelen  en door puzzels op te lossen punten verdienen die in te wisselen zijn voor prijzen als buttons, stickers en boeken (en zelfs een abonnement op Chessity!). Dit alles kost maar € 7,50 per jaar.

Voor de schaakbond is het een extra voordeel dat de server heel geschikt is om officiële toernooien op te houden. Zo werd op 10 april het NK E georganiseerd op Schaakmatties (met punten als prijzen) en ook het NK viertallen voor jeugdschaakclubs (t/m 12 jaar) en basisschoolteams wordt op Schaakmatties gespeeld (of eigenlijk, de Schaakmattiesclub op Chesskid). Aan het derde kwalificatietoernooi deden 34 teams mee, morgen is de vierde en laatste.

Lichess

Natuurlijk zijn ook veel jeugdafdelingen van verenigingen op Lichess actief. Via de zoekterm jeugd is daarvan een overzicht te zien. Ook zijn er (net als bij de volwassen) teambattles, zoals de Zaterdagavond Jeugd Teamcompetitie Mocht uw jeugdteam nog niet meedoen (en dat wel willen), neem dan vooral contact op met de organisatie( https://lichess.org/@/Organisatie)