Schaakactiviteiten Online 4: Streams

Home Nieuws Schaakactiviteiten Online 4: Streams

Veel sporten liggen momenteel stil vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, maar op schaakgebied valt er nog genoeg online te beleven. In een serie artikelen geeft Dimitri Reinderman hier een overzicht van. Het vierde deel gaat over streams.

Twitch.tv is een website waarop eerste instantie vooral gamers aan het streamen waren (het delen van hun scherm terwijl ze zelf ook te zien en te horen zijn). Tegenwoordig zijn er ook veel schakers die dit doen. Het schaken is hier heel geschikt voor: het is leuk om mee te kijken als iemand een potje speelt op internet, vooral als die persoon er nog goed commentaar bij geeft (of b.v. duidelijk geschokt is door een enorme blunder). En wat het extra leuk maakt: het is in de meeste gevallen ook nog interactief! Via de chat is het mogelijk om vragen te stellen aan de streamer (of om gewoon te chatten), aangenomen dat u tijdens het streamen aanwezig bent (en een twitchaccount heeft). Als u niet live kunt kijken is het nog wel mogelijk om videos terug te kijken. En voor de mensen met FOMO: hoogtepunten worden vaak op Youtube gepost.

Nederlandse topschakers

In Nederland zijn er diverse schakers die streamen, waaronder twee grootmeesters. De best schakende Nederlandse streamer is ongetwijfeld Jorden van Foreest, wiens stream op twitch.tv/gmjordenvforeest te zien is. Hij heeft ruim 1700 volgers (dat zijn mensen die op zijn kanaal geabonneerd zijn) en streamt ongeveer 5x per week, rond de 12.00-18.00 uur 's middags. En wat is er te zien op zijn stream? “Ik speel vooral blitz op chess.com, en zal zo nu en dan ook wat opgaves oplossen. Ook heb ik graag interactie met de chat.”

De andere Nederlandse GM-streamer (waarvan ik het weet) is Roeland Pruijssers op twitch.tv/monkey_chess met 1887 volgers, die meestal ‘s avonds streamt. “Mijn kanaal is voornamelijk educationeel: ik analyseer partijen van mezelf, algemene eindspelen (tijdens Endgame Tuesdays) en soms behandel ik ook onderwerpen op aanvraag van kijkers of abonneerders. Daarnaast stream ik ook als ik online speel op chess.com en werk ik samen met andere schaak-streamers om een leuke stream te verzorgen. “

Max Warmerdam (ruim duizend volgers), die ongetwijfeld ook grootmeester gaat worden, is ook een regelmatige  streamer, zo’n vijf dagen per week. Hij heeft zelfs een weekschema dat u hier kunt zien of onderin zijn streampagina door op de knop Schedule te klikken.

“Momenteel speel ik meestal blitz tegen de kijkers, die me kunnen uitdagen op Lichess. Soms organiseer ik ook andere dingen. Ik heb ook matches gedaan tegen Jorden van Foreest, Robby Kevlishvili, Thomas Beerdsen en Mischa Senders. In de match deed ik ook een onderdeel waarin we gingen blindschaken en ik met een blinddoek de zetten aan het intypen was. “

Andere Nederlandse schaakstreamers

Anna-Maja Kazarian was in 2015 Europees kampioen bij de meisjes t/m 16 jaar. Met schaken is ze de laatste tijd helaas wat minder succesvol, maar het streamen gaat haar veel beter af: in februari begonnen en nu al meer dan 2800 volgers.  Ze streamt bijna elke dag.

“Op mijn stream doe ik van alles en nog wat op chess.com. Ik speel blitz en bullet, los puzzels op, doe puzzle rush, ik speel potjes tegen kijkers en subscribers (abonnees). Ik organiseer ook battles tussen abonnees en non-abonnees, en abonnee battles met andere streamers, een aantal keren ook matches gespeeld tegen andere streamers. Sinds kort probeer ik ook verschillende schaakvarianten te spelen (chess 960, 4 player chess). Verder probeer ik altijd om nieuwe creatieve manieren te vinden om meer content te maken voor mijn kijkers! Op Koningsdag had ik bijvoorbeeld een speciale 12 uur durende stream waarbij alle donaties naar het goede doel (Rode Kruis) gingen. Ook heb ik laatst speciale simultaans gegeven aan mijn abonnees, omdat ik de 200 abonnees had gehaald. Misschien dat ik binnenkort ook blindschaak ga proberen op mijn stream!”

Op Youtube staat een compilatiefilmpje met ‘de vijf meest epische momenten van haar stream’ 

Een populaire Nederlandse schaakstreamer is van een naam die u wellicht niet kent, Wouter Bik (ruim achtduizend volgers). Hij streamt maandag en dinsdag laat (01:00 - 04:00 's nachts) en woensdag t/m zondag vooral vanaf 19:00. Zijn populariteit zal gedeeltelijk te maken hebben met dat hij geregeld duostreams heeft met andere (bekende) schakers:  “Heb er bijvoorbeeld net eentje gehad met Anna-Maja Kazarian! “

Michael van Liempt is nog bezig zijn streampopulariteit op te bouwen. “Op dit moment heb ik 88 volgers. Dat is aanzienlijk minder dan Anna-Maja, Jorden en Max, maar dat is te verklaren met titel, duur (enkele maanden) en het feit dat ik veelal zelf voor mijn naamsbekendheid moet zorgdragen “

Hij is in ieder geval enthousiast bezig: “Op maandag doe ik vaak challenges zoals verbreken van mijn Puzzle Rush persoonlijk record. Dinsdagavond en woensdagavond worden er toernooien op lichess georganiseerd in combinatie met mijn club, en die speel ik met mijn eigen live commentaar. Op donderdag leg ik vaak iets uit (eindspeltechniek, matvoering met loper en paard; blunders en slecht schaken; ideeën achter schaakopeningen; zulks). Vrijdagavond gebruik ik de stream voor jeugdtrainingen; en zaterdag speel ik tegen de kijkers. Verder speel ik soms gitaar op de stream en een enkele keer doe ik iets heel anders, zo deed ik op koningsdag de hele avond de Nederlandse Duolingo. “

Verder heeft ook de schaakbond een Twitchaccount dat vooral gebruikt wordt om commentaar te geven bij de online jeugdkampioenschappen.

Buitenlandse streamers

Ook de wereldtop streamt. Hikaru Nakamura zelfs heel vaak, hij zendt momenteel elke dag uit. Magnus Carlsen streamt af en toe, maar dat lijkt hij meer te doen op Chess24 (“Banter blitz”) dan op zijn account. Op iets lager niveau zijn de Chessbrah ( en zie hun website) populair, een gezelschap waarbij vooral Eric Hansen degene is die streamt, maar ook Robin van Kampen is een chessbrah.

Er zijn natuurlijk nog veel meer streamers. Op Lichess kunt u een overzicht vinden, alsmede een handleiding om zelf te beginnen met streamen.

Verder is er sinds kort POGchess van Lennart Ootes. Op Chesstech vertelt hij hierover: “Twitch is niet erg toegankelijk voor nieuwe kijkers. Er is geen TV-gids die je vertelt waar je de geweldige schaakuitzendingen kunt zien. [..] Dat gaf me het idee om zelf een website te beginnen over online schaakevenementen en de schaakcommunity op Twitch. Het kostte me ongeveer tien dagen om POGchess.com te maken. Het combineert een up-to-date kalender van aankomende evenementen met de beste recente video’s en een overzicht van actieve schaakstreamers.”