Schaakactiviteiten online deel 1: GM toernooien

Home Nieuws Schaakactiviteiten online deel 1: GM toernooien

Veel sporten liggen momenteel stil vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, maar op schaakgebied valt er nog genoeg online te beleven. In een serie artikelen geeft Dimitri Reinderman hier een overzicht van. Het eerste deel gaat over online grootmeestertoernooien.

Na het stopzetten van het kandidatentoernooi was het even stil op topschaakgebied, maar diverse schaakservers zijn in het gat gesprongen en inmiddels zijn er diverse toernooien aan de gang of in de planning. Wie graag livepartijen van sterke spelers volgt hoeft zich de komende tijd daarom niet te vervelen: voor het volgen maakt het immers weinig uit of een partij op een echt bord of online wordt gespeeld.

Nu bezig: Magnus Carlsen Invitational met Anish Giri

Voorlopig het sterkste online schaaktoernooi is de Magnus Carlsen Invitational die 18 april begon en nog tot 3 mei duurt. Acht topspelers (waaronder Carlsen zelf en Anish Giri) spelen op Chess24 om de eerste prijs van 70.000 dollar volgens een bijzondere formule: een round-robin waarbij rondes bestaan uit mini-matches van vier rapidpartijen. Winnaar krijgt 3 punten, verliezer 0 punten, bij een gelijkspel wordt een armageddonpartij gespeeld om 2 en 1 punten. De top vier (zeer waarschijnlijk Carlsen, Nakamura, Liren Ding en Caruana) plaatsen zich voor de halve finale.  Giri doet het niet zo goed, hij staat onderaan, maar heel depressief is hij niet, want hij wist als enige zijn match tegen Carlsen te winnen!

Ondanks dat Carlsen koploper was (en is) en Giri onderaan stond (en staat) was het onze landgenoot die dominant was in de match. In twee van de drie partijen die remise eindigden had hij zelfs kansen op meer. In de vierde partij kreeg hij daadwerkelijk meer na een blunder van Carlsen:

Carlsen – Giri, tweede matchpartij

Giri had net een pion op g5 geslagen, een natuurlijke zet, en wellicht daarom viel het Carlsen niet op dat zwart een dreiging heeft.

25.f3?? Pxd3! 26.Dxd3 Dc1+ 27.Kf2 Dxb2+ 28.Pd2 Zwart staat een stuk voor en speelt het nauwkeurig uit: 28...Lf5! 29.Dxf5 Dxd2+ 30.Kg3 Dxc3 31.Kh4 Dd4 32.Tg3 Lg7 33.f4 Tf8

Op https://chess24.com/  zijn de partijen te volgen met live commentaar van o.a. Svidler, Gustafsson en Grischuk. Op dagen dat hij niet hoeft te spelen komt ook Carlsen vaak in de uitzending.

 

Net afgelopen: Liam Vrolijk tweede in Sunway Sitges Online

Bij de Carlsen Invitational zal zich men niet erg druk gemaakt hebben om de kans op vals spel (de reputatieschade zou te groot zijn), op iets lager niveau is die kans er wel. Sunway Sitges (19 t/m 27 april) was een bijzonder toernooi: het eerste open toernooi met een klassieke bedenktijd. Ruim 400 spelers, een eerste prijs van 1500 euro, hier was de kans dat iemand in de verleiding komt vals te spelen wel groter. Chess.com heeft echter twee medewerkers in dienst die full time bezig zijn dit te controleren en daarnaast zijn de spelers verplicht met webcam aan te spelen. Cheaterproof is het niet, het maakt de kans op oneerlijk spel wel kleiner.

Het toernooi was behoorlijk bezet met o.a. vijftien grootmeesters. Namens Nederland deed o.a. Liam Vrolijk mee en de elfde plaats na negen ronden was genoeg om de play-offs (laatste zestien) te bereiken. Vervolgens won de Rotterdammer drie matches en bereikte hij de finale. Ahmed Adly bleek daarin te sterk, toch een knappe prestatie van de 17-jarige IM!

Eindstand Zwitsers

Resultaten Nederlanders

Partijen inclusief knockout-matches

 

5-10 mei: Kasparov coacht Giri in Online Nations Cup

Veel tijd om uit te rusten na de Carlsen Invitational heeft Anish Giri niet, want 5 t/m 10 mei doet hij mee aan de Online Nations Cup. Met de rest van Team Europa (en Kasparov als coach!) neemt hij het op  tegen de teams van China, Rusland, Amerika, India en de Rest van de wereld. Zij spelen op chess.com een dubbelrondige rapidzeskamp. Ieder team heeft vier mannen en twee vrouwen, per ronde spelen drie mannen en één vrouw. De beste twee teams na tien ronden spelen de finale tegen elkaar.

Voor Kasparov is het zover ik weet de eerste keer dat hij een team coacht. Ook voor Kramnik (coach van India) is het vast een nieuwe ervaring. Fide-President Arkady Dvorkovich (teamcaptain van Rest van de wereld) heeft wel ervaring als coach, althans, in diverse andere sporten, maar nog niet in schaken! Nog een opmerkelijk feitje: beide zusjes Muzychuck doen mee, maar niet in hetzelfde team.

Op chess.com is een uitgebreide voorbeschouwing te lezen.

 

Half mei: Benefiettoernooi met Russische topspelers

Ook op Lichess gaat een toptoernooi gehouden worden. Half mei zullen acht van de sterkste Russische schakers (waaronder de gepensioeneerde Vladimir Kramnik) dubbelrondig tegen elkaar snelschaken. De opbrengsten van het toernooi gaan naar ziekenhuizen en zorgmedewerkers in Rusland.

Vertaald interview Vladimir Kramnik op chessbase.com

 

 

Tweede helft mei: Europees online kampioenschap

16 t/m 31 mei vindt op chess.com het Europees Online Schaakkampioenschap plaats. Dit toernooi heeft veel verschillende ratingcategorieën: de eerste twee dagen 1000-1400, dan twee dagen 1401-1700 etc, met uiteindelijk 29 t/m 31 mei de categorie 2300+. U kunt dus niet alleen kijken, maar zelf ook meedoen! Het speeltempo is 10 minuten met 2 seconden increment.

Meer informatie op chess.com.