Schaakactiviteiten online deel 2: clubschaak

Home Nieuws Schaakactiviteiten online deel 2: clubschaak
Stand online teambattles

Veel sporten liggen momenteel stil vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, maar op schaakgebied valt er nog genoeg online te beleven. In een serie artikelen geeft Dimitri Reinderman hier een overzicht van. Het tweede deel gaat over clubschaak.

Het wekelijkse potje op de club is voor veel schakers een vast ritueel. Dat gaat voorlopig niet door, maar dat betekent niet dat het clubschaak gestopt is: veel clubs hebben namelijk ervoor gekozen om online de wekelijkse clubavond te organiseren. Ook voor de gestopte landelijke en regionale competities blijkt er een alternatief te zijn. In dit artikel kunt u meer lezen over de diverse clubgerelateerde activiteiten.

De online toernooien worden vooral op Lichess en Chess.com plaats. Ik besloot de wedstrijdleiders intern van mijn huidige (Caissa Amsterdam) en mijn eerste club (Caïssa-Eenhoorn) te vragen naar hun ervaringen. Mocht uw eigen club niet op internet spelen, dan kunt u hier wellicht informatie en inspiratie uit halen.

Lichess

Wim Suyderhoud is wedstrijdleider intern van Caissa Amsterdam. Sinds 17 maart speelt de club elke dinsdagavond op Lichess.

Waarom is er gekozen voor Lichess?

Toeval, eigenlijk. Een vriend wees me op het bestaan van de site, toen ik snel en gratis diagrammen wilde maken voor het clubblad nadat mijn laptop was gecrasht. Toen clubgenoot Sierk Kanis mij voorstelde om de clubavond online te organiseren en ook met Lichess kwam, heb ik niet eens meer overwogen om een andere site te gebruiken. Ik ken dus ook geen vergelijkingsmateriaal.

Waar liepen jullie tegenaan bij het opzetten en organiseren?

Het probleem was/is voornamelijk: hoe betrekken wij de oudere en de minder internet-savvy leden erbij. Sierk heeft een stappenplan op de clubsite gezet om de drempel te verlagen en we hebben sommige oudere leden gebeld. Onze acties hebben nog niet het gewenste effect, maar uit reacties blijkt dat er wel belangstelling is onder hen, dus we hopen dat het nog aantrekt.

Hoe is de opkomst (vergeleken met een normale clubavond)?

Na drie officiële ronden is de gemiddelde opkomst 24. Normaal is dat 55-60.

Welk speeltempo en toernooivorm hanteren jullie en waarom?

We spelen rapid (15+10) in viertallen. In eerste instantie wilden we de reguliere clubcompetitie op Lichess afmaken, maar daar was tijdens de pilot de belangstelling niet groot genoeg voor. Onze zomercompetitie doen we gewoonlijk in de vorm van rapid in viertallen. In het bestuur hadden we de hoop dat de reguliere clubcompetitie in de zomer misschien nog kan worden afgemaakt, vandaar dat we de organisatie hebben omgegooid.

Blijft er online iets over van het sociale aspect van een normale clubavond?

Er blijft wel iets over, vooral omdat er een gezamenlijke chatruimte op Lichess is en een forum. Het spelen in viertallen schept ook een band. Maar goed, je kunt tussendoor niet even een drankje voor elkaar kopen.

Heb je nog iets toe te voegen?

Het is fijne oplossing. Men is dankbaar dat er überhaupt geschaakt kan worden. En sommige (oud-)leden die elders in Nederland of in het buitenland verblijven, kunnen ook meedoen, dat is een bonus. Er loggen mensen in op La Palma, in Nijmegen en in Thailand. Leuk hoor.

Dank Wim!

Meer informatie over toernooien op Lichess.

Voor hulp kunt u terecht op het forum van Lichess.

Chess.com

Sernin van de Krol is wedstrijdleider intern van de Hoornse schaakvereniging Caissa-Eenhoorn. Zij organiseren sinds 17 maart twee keer per week een toernooi.

Waarom is er gekozen voor chess.com?

Ik was bekend met de activiteiten van de KNSB op zaterdag en het leek vrij makkelijk om daar op dezelfde wijze een club op te zetten.

Waar liep je tegenaan bij het opzetten en organiseren?

Vooral dat je met toernooien altijd vastzit aan het formaat "direct de volgende ronde". Bij arena kun je dan tenminste zelf er nog voor kiezen om niet op de knop 'next game' te drukken (voor bijvoorbeeld een plaspauze, of om een drankje te pakken), maar verder moet je alles achter elkaar spelen. Dat maakt dat je al snel kiest voor blitz of rapid.

Hoe is de opkomst (vergeleken met een normale clubavond)?

Een stuk lager. Waar een clubavond al snel 50-60 mensen trekt, zijn we bij de online toernooien tot de helft gekomen. En daar zaten dan spelers bij die normaliter niet op dinsdagavond naar Hoorn komen.

Welk speeltempo en toernooivorm hanteren jullie en waarom?

Verschillend, om te proberen zoveel mogelijk leden naar de online club te trekken. Op dinsdag (clubavond) 5+3 of 15 en op vrijdag wat sneller, meestal 3+2. Je moet alles achter elkaar spelen en versneld indelen is helaas niet mogelijk. Met verschillende ratinggroepen werken zou kunnen, maar dan loop je het risico dat je heel kleine groepen overhoudt. Daarom iets dat in 1 avond gespeeld kan worden.

Blijft er online iets over van het sociale aspect van een normale clubavond?

Het analyseren na de partij en zeker het praatje bij de bar zit er niet in. In de chat gaat het vooral over de partij, dus daar komt het ook nog niet echt van de grond.

Heb je verder nog iets toe te voegen?

Ik zou graag meer indelingsopties hebben om aan de wensen van meer mensen te kunnen voldoen, maar het allerliefste natuurlijk weer een normale clubavond hebben.

Dank Sernin!

Meer informatie over toernooien op Chess.com.

Playchess

Een derde server waarop online clubavonden gehouden kunnen worden is die van Chessbase, genaamd Playchess. Martin Fischer van Chessbase schrijft hierover: “Wij hebben goede en interessante toernooisoftware. Momenteel wordt op onze server het Duitse en Oostenrijkse internetkampioenschap gehouden met topspelers van beide landen samen met vele amateurs. Daarnaast ook nog het Duitse amateurkampioenschap met gemiddeld 200 spelers per toernooi. Al deze toernooien zijn gespeeld met het Zwitserse systeem. Ook round-robin en handmatige indeling is mogelijk.”

Virtuele clubkamers op Playchess

Online Toernooien op Playchess  

King Keres Blitz elke vrijdagavond

S.G. King is een club die zich vooral richt op snelschaken. Samen met Paul Keres en OZU organiseren zij elke vrijdag twee snelschaaktoernooien op Lichess, King Keres Blitz (of King Keres Zomerschaak). De toernooien staan open voor iedereen en trekken diverse sterke spelers aan. De toernooien (met respectievelijk drie minuten en één minuut per partij als tempo) worden gespeeld met het arenaformaat: dat houdt in dat als je partij klaar is, je terug naar de lobby gaat en dan zo snel mogelijk gekoppeld wordt aan een nieuwe tegenstander. Tussendoor kun je pauzes nemen, je kan ook later beginnen of eerder eindigen. En zijn nog wat extra regels (zoals berserk en dubbele punten), zie hier. Voor meer informatie over de toernooien kunt u terecht op de homepage van S.G. King.

Teambattles op zondag

De KNSB-competitie is ten einde, maar het is nog steeds mogelijk om met uw club het op te nemen tegen andere clubs via de wekelijke teambattle op zondag. Eind maart organiseerde Groninger Combinatie de eerste met tien deelnemende teams. Inmiddels is het  uitgegroeid tot een grote happening: afgelopen zondag deden bijna 500 spelers mee verdeeld over 39 clubs in vier klassen. Het toernooi is elke zondag van 20:00 tot 22:00. Ook dit toernooi wordt gespeeld als Arenatoernooi (met speeltempo 3+2). U kunt ook bij dit toernooi dus later beginnen (en/of eerder eindigen). Bij aanmelding voor het toernooi geeft u aan voor welke club u speelt.  De punten die u scoort worden bij de score van de club opgeteld en de opgetelde punten voor elke club vormen aan het einde een ranglijst.

Elke week komen er weer nieuwe clubs bij en uw club kan daar ook bij zijn. Als u met uw club (en minstens drie spelers) wilt meedoen, neem dan contact op met organisator Govert Pelikaan op Lichess https://lichess.org/@/Govert of via de mail suzannegovert@gmail.com,

Verslagen van de eerdere teambattles staan hier