Volewijckers trotse winnaars verenigingsprijs 2019

Home Nieuws Volewijckers trotse winnaars verenigingsprijs 2019
Volewijckers winnaars verenigingsprijs (foto Ronald Marcelis)

Op woensdagavond 11 maart is de verenigingsprijs uitgereikt aan Schaakvereniging De Volewijckers in Amsterdam Noord. KNSB-ambassadeur Jan Stomphorst reikte de prijs van 1.000 euro uit aan hun voorzitter / jeugdleider David Spaan. 


David Spaan (links) en Jan Stomphorst (rechts) (foto Ronald Marcelis)

David was in het voorjaar 2019 al begonnen met de nieuw opgerichte jeugdafdeling bij De Volewijckers door het benaderen van scholen voor beginnerslessen. In september heeft hij de jeugdafdeling officieel gemaakt met (inmiddels) 25 jeugdleden. De eerste reactie die we kregen bij het benaderen van het bestuur van Volewijckers was van Ronald Marcelis (extern wedstrijdleider): "Je moet David Spaan (voorzitter-jeugdleider) en Frans Reitema  (secretaris) hebben, die zijn zeer actief met de jeugd geweest".
David geeft de credits voor het benaderen van de scholen vervolgens weer door aan Frans die enorm actief is geweest met het mobiliseren van de scholen in de wijk. 

In juli was de club ook betrokken bij het jeugdevent bij het NK volwassenen in de Tolhuistuin. Daar was ook Martin de Koning van de jeugdafdeling van Boven IJ. Ze zorgden samen voor de mobilisering van de schakende kinderen uit de wijk en brachten ook hun jeugdleden mee naar de Meet&Greet dag met de Grootmeesters.
Het team van De Volewijckers bestaat natuurlijk uit een grotere groep begeleiders. Alle credits aan het hele team die wekelijks met de jeugd actief zijn. In januari hebben al hun eigen Jeugd Grand Prix toernooi georganiseerd. Deze maand staat ook het lokale scholentoernooi voor Amsterdam Noord gepland. Dat is wat we graag zien!
De Volewijckers overwegen ook om als club deel te gaan nemen aan Schaakmatties en mogelijk nog meer eigen scholentoernooien (bv 345 scholentoernooi). Dat zouden mooie volgende stappen zijn. De club telt op dit moment in totaal 64 leden.

Top 13 van verenigingen over 2019:    
Plts Vereniging Ledenwinst* Toelichting
1 De Volewijckers - Amsterdam Noord 21 Jeugdafdeling gestart (19)
2 S.V. Almere - Almere 18 Een na hoogste aantal nieuwe leden (58)
3 S.V. Daniel Noteboom - Noordwijk 18 Jeugdafdeling gestart
4 S.V. Caissa - Amsterdam 16 Hoogste aantal nieuwe leden (59)
5 S.V. Krimpen a/d IJssel - Krimpen 15 Jeugd erbij, 8 leden van SO Rotterdam (opgeheven) zijn niet meegerekend
6 SC De Zwarte Pion - Lisse 15 jeugdafdeling gestart
7 SV Hoogland - Hoogland 13 39 nieuwe leden
8 S.C. Ten Boer - Ten Boer 13 16 nieuwe leden
9 S.V. IJsselmonde - Rotterdam ZuidOost 12 jeugd verdubbeld
10 S.V. De Baronie - Breda 11 25 nieuwe leden, jeugd verdubbeld
11 RSR Ivoren Toren - Rotterdam 11 24 nieuwe leden
12 SG KiNG - Tilburg 11 16 nieuwe leden
13 Boven IJ - Amsterdam Noord 11 jeugdafdeling gestart (12)

*= de verenigingsprijs wordt bepaald op grond van de ledenwinst (saldo) over het betreffende jaar, waarbij alleen hoofdleden worden geteld. Nieuw opgerichte (jeugd)verenigingen tellen het eerste jaar nog niet mee, nieuwe jeugdafdelingen bij bestaande verenigingen wel. Bij gefuseerde clubs wordt gekeken naar de ledenwinst per saldo over zowel de opgeheven club(s) als de fusie club.