Workshop Schaken op de basisschool

Home / Voor scholen / Opleidingen voor lesgevers / Workshop Schaken op de basisschool

Schaken op de basisschool richt zich met zijn eerste werkboek (uitgekomen in januari 2018) op kinderen uit groep drie tot en met vijf. De methode omvat een werkboek voor beginners in groepen 3, 4 en 5, een database met schaakspelletjes en uitgeschreven lessen voor schaaktrainers. Binnen 2 jaar volgen nog 3 werkboeken, zodat de methode uiteindelijk 4 leerjaren beslaat.
De basis vormt het werkboek. Dat is speciaal geschreven voor jonge kinderen (5-9 jaar) en is didactisch helemaal actueel. Ook de moderne vormgeving sluit aan bij de kinderen van vandaag. Het werkboek bevat voldoende lessen en oefeningen voor 1 schaakseizoen of schooljaar.
Op de website staan uitgeschreven lessen voor de schaaktrainer die naadloos aansluiten bij de lessen in het werkboek voor de kinderen.
Buiten de opdrachten uit het werkboekje, kan schaken worden geleerd via schaakspelletjes. Er zijn heel veel spelletjes te vinden op de website met uitleg, dit zorgt voor differentiatie bij de lessen. De schaakleraar kan zelf kijken wat zijn leerlingen het fijnst vinden. In het werkboek staan voorbeeldopgaves, die de leraar kan gebruiken om de opdrachten toe te lichten aan de kinderen.
De eerste ervaringen met deze methode laten zien, dat tussen de lessen door kinderen thuis meer gaan schaken. Het werkboek nodigt uit om thuis extra te oefenen en schaakspelletjes te spelen. Dat komt mede doordat het werkboek voldoende informatie bevat voor ouders om met hun kind aan de slag te gaan.

 

De workshop wordt gegeven door Anita Kraaij